15 Ekim 2009 Perşembe

JOOMLA MENÜ YÖNETİMİ

joomla'da menüler asli görevlerini yani dolaşımı yerine getirirken, aynı zamanda joomla'nın esnek yapısına da hizmet ederler. Sistemde bazen yetersiz gibi görünebilecek Bölüm-kategori-içerik başlıklı 3 ana içerik katmanını sayıca çoğaltmak içinde menü öğelerinden faydalanma şansımız olacaktır. Kategori yerine Bölüm, Bölüm yerine ise bir menü öğesini nasıl kullanabileceğimizi joomla! ile tecrübemiz arttıkca kavrayacağız.

Joomla'da menüler tam bağımsız ancak dayatmasız yapısıyla, dilediğimiz zaman tamamen özür ve hatta boş, dilediğimiz zaman ise herhangi bir içerik ya da içerik gurubu ile bağdaştırılarak oldukca esnek bir kurulum sağlayacaktır.

Mademki joomla'nın menü yapısı da sistemin bütünü gibi esnek, öyleyse bu menü yapısıyla sisteme şekil vermek ve sistemimizi dahada zenginleştirmek için neler yapabiliriz?

Şimdi detay olarak bunu inceleyelim.

Mevcut menü yapısı - Menü / Menü öğesi

Menü olarak tanımalama yaptığımız şey, esasında bir menü öğe gurubudur. Bu gurupTek bir menü öğesinden oluşabileceği gibi birden fazla menü öğesinin guruplandırılmasıyla da oluşturulabilir. Dolayısıyla, jommla'da örnek veriyle berarber kurulum yaptığımızda karşımıza gelen Ana Menü, Diğer menü, Üye Menüsü birer menüdür. Bu menü başlıkları altında gördüğümüz her öğede birer menü öğesidir.

joomla! temel olarak tüm menü guruplarını, kurulumda gelen mainmenu (anamenü) şablonu üzerine oturtur. Kurulumda yüklediğimiz örnek veride (sample data)de geldiği gibi, dilediğiniz zaman dilediğiniz kadar menü öğesi oluşturabilir, sınırsız sayıda guruplayabilirsiniz. Her adımınız joomla!nın mainmenu yapısına aturtulup, farklı menü gruplarıda bu yapıdan kopyalanarak aynı temelerde kurulur.

Hemen karamsarlığa kapılmayın. :D joomla!'nın mükemmel esnek yapısıyla uyum içinde olan menü elemanlarını birbirinden benzersiz yapılandırmalar ile mükemmel dinamizm yakalamak için kulanabilirsiniz.

joomla! bunun için onlarca çeşit menü öğe tipi sunar.Bu kadar çeşit menü öğesini farklı ayarlamalar ile daha fazla şekillerde yayına sokmak ise size kalmış. Aynı türde iki menü öğesini bile birbirinden farklı görüntüde yayınlamayı ilerleyen başlıklarda göreceksiniz.

Menü Öğesi Çeşitlerine Bakış

Resmi Büyütmek İçin Tıklayınız

1 yorum:

  1. anlayamadığım 2 şey var:
    1. Mainmenüye kaydedilen veriler nerede toplanıyor. Dasyanın adı ne? 1.0.x ten 1.5.x e geçtiğimde menüler yok oldu. bunları bulmaya çalışıyorum.
    2. ilk menu tıklandığında sadece alt menü gözüksn istiyorum. Yaptığım menüde bu kısmı görüntülemeye yetkili değilsiniz çıkıyor. Bunu nasıl yok edebilirim.

    YanıtlaSil